Ανοιχτή επιστολή (Σχετικά με το Σχολείο)

Posted: 14/11/2014 in Έναρξη λειτουργίας blog

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΝΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω του ΨΝΑ παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό όλα όσα λέγονται για το σοβαρό  πρόβλημα που έχει προκύψει στην λειτουργία του Σχολείου  , γεγονός που μας υποχρεώνει-  με σεβασμό και αίσθηση ευθύνης – απέναντι στις ανάγκες των θεραπευομένων του  προγράμματος και στα όρια του δικού μας ρόλου να σημειώσουμε τα εξής:
1.Το πρόβλημα στην λειτουργία του σχολείου δεν είναι η έλλειψη χρημάτων , για την αμοιβή των καθηγητών που δίδαξαν ή πρόκειται να διδάξουν, ώστε αν  αυτά διατεθούν να ξεκινήσει αμέσως η λειτουργία του .  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν επικαλέστηκε  έλλειψη χρημάτων , απεναντίας μας διαβεβαίωσε  για το αντίθετο στην επικοινωνία μας .
2.Η αναφορά στο οικονομικό μέγεθος της μισθοδοσίας των καθηγητών γίνεται  σε κάθε ενημέρωση που δίνουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους ως δείκτης του χαμηλού κόστους  της λειτουργίας του σχολείου γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη αξία στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που ζούμε   και μάλιστα απέναντι στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα η οποία αντιμετωπίζει επίσης  σοβαρές ελλείψεις και δέχεται σοβαρή υποβάθμιση τον τελευταίο καιρό.
3. Το κύριο και βασικό πρόβλημα που εμποδίζει  τα τελευταία χρόνια  την λειτουργία του είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας  δεν ξεκινά την διαδικασία επιλογής των καθηγητών  η οποία γίνεται μέσω των υπηρεσιών  του και μετά από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από το 18 άνω. Αυτά τα χρόνια έχουμε καταθέσει εγκαίρως τα σχετικά αιτήματα , όπως και τις ώρες διδασκαλίας που έγιναν ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο περιορίστηκε  σε προφορικές  διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία κάτι που δεν έγινε ποτέ , όπως ποτέ δεν μας ενημέρωσε εγγράφως για τυχόν προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν  σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο .
4. Ακούσαμε με ανακούφιση την πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  για την επίλυση του προβλήματος  αλλά στην τελευταία μας συνάντηση  η πολιτική βούληση εξαντλήθηκε στην αναγκαιότητα της τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, η οποία θα ολοκληρωθεί  σε τουλάχιστον 3 μήνες  και  η οποία δεν επιτρέπει να ξεκινήσει  η διαδικασία επιλογής  καθηγητών πριν τον Mάρτιο του 2015 στην καλύτερη περίπτωση , με τα μαθήματα να ολοκληρώνονται μέσα Μαΐου καθώς ξεκινάει η εξεταστική περίοδος.
5. Η λύση που προτείνεται   για την  έναρξη του σχολείου άμεσα  με καθηγητές της ευρύτερης περιοχής της Αττικής είναι ανέφικτη όχι μόνο γιατί δεν επαρκούν επειδή  καλύπτουν ήδη το ωράριό τους στα σχολεία που ήδη δουλεύουν αλλά γιατί έρχεται σε αντίθεση με την ουσία του θεσμικού πλαισίου και της ανάγκης ύπαρξης αυτού του σχολείου ,που είναι η εκπαιδευτική επανασύνδεση στην διάρκεια της θεραπείας απεξάρτησης γεγονός που απαιτεί εκπαίδευση , εμπειρία και εποπτεία για όποιον συμμετέχει σε ένα τέτοιο πλαίσιο για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους.
6. Ως θεραπευτές  είμαστε αναγκασμένοι  και υποχρεωμένοι  υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων να  καταγγείλουμε  αυτήν την ανάλγητη πολιτική, η οποία :
1. θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την ολοκλήρωση της κοινωνικής επανένταξης για τους θεραπευόμενους   του προγράμματος
2.εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος για εκπαίδευση , δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πολίτη μιας ευνομούμενης κοινωνίας  .
3.Κλείνει  ουσιαστικά  το Σχολείο  επικαλούμενο έλλειψη νομιμότητας σε ένα πλαίσιο που το ίδιο έφτιαξε και υπέγραψε πριν μερικά χρόνια .
Η θεραπευτική ομάδα του 18 Άνω δεν θα επιτρέψει το κλείσιμο του σχολείου και καλεί την κοινωνία να σταθεί αλληλέγγυα στην προσπάθεια του 18 Άνω  τόσο για ποιοτική παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΥ όσο και στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η εξάρτηση μέσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης όπως αυτή που ζούμε.

Για την  θεραπευτική ομάδα της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 άνω
Ο Διευθυντής
Αλέξανδρος Κυρούσης, Ψυχίατρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s