Κείμενο συμπαράστασης από την Όλια Λαζαρίδου

Posted: 25/04/2012 in Έναρξη λειτουργίας blog
  • Την Κατερίνα Μάτσα την γνωρίζω [το έργο της εννοώ, όχι την ίδια προσωπικά] από πολύ παλιά. Όταν στήριξε με μεγάλη αγάπη και προσωπικό ενδιαφερον,ενα πολύ κοντινό μου άνθρωπο,την Κατερίνα Γωγου. Απο ευγνωμοσύνη για τη στάση της αυτή πήγα πριν κάποια χρόνια να κάνω μερικά εθελοντικά μαθήματα θεάτρου στον ξενώνα του 18 άνω…»Είδα» από κοντά, κι έτσι δικαιούμαι να μιλώ -όχι την θεραπευτική άξια του προγράμματος του 18 [έχουν άλλοι πιο κατάλληλοι μιλήσει γι αυτό], αλλά για τον τεράστιο σεβασμό ,την ευγένεια και προσοχή που αντιμετωπίζεται κάθε βασανισμένη ψυχή εκεί μέσα. Και για την απεριόριστη εμπιστοσύνη που έχουν στο πρόσωπο της ίδιας της Κατερίνας Μάτσα όλοι οι θεραπευόμενοι, βασικό ίσως στοιχείο της επιτυχίας του προγράμματος . Για 4 χρόνια ,δούλεψα με κάποια παιδιά που τέλειωσαν το πρόγραμμα του 18 άνω. Φτιάξαμε τη θεατρική ομάδα 18 μποφωρ και με την οποία παίξαμε σε πολλά μερη,απο το φεστιβάλ Αθηνών μέχρι τις φύλακες ανηλίκων Αυλώνα. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά, τον αγώνα του καθενός προσωπικά να ενταθεί στην κοινωνία ,την τόσο εχθρική κοινωνία μας, καθως και να παρατηρήσω τι τεράστια ψυχική δουλεία είχε γίνει στον καθένα ξεχωριστά…Δεν ήταν απλώς απεξαρτημένοι, αλλά άτομα που πάνω στα ερείπια μιας διαλυμένης προσωπικότητας είχε χτιστεί ένας ακέραιος ψυχισμός με ήθος και κοινωνική συνείδηση.…και γι αυτό με πείραξαν πολύ κάποια λόγια της Κατερίνας Ματσα, μιλώντας για τα γνωστά γεγονότα των ημερών, σχετικά με το υποτιθέμενο»πλιάτσικο»και την »υπόθαλψη -τάχα μου -εγκληματιών στο 18 άνω . Είπε πως μέχρι τωρα,τα παιδιά ήταν υπερήφανα να λένε ότι τέλειωσαν το πρόγραμμα του 18 άνω…τώρα θα ντρέπονται γιατί θα είναι στιγματισμένοι σαν εγκληματίες και πλιατσικολόγοι…
    Παρακολουθώ, αργά αλλά σταθερά να σπιλωνεται, να γκρεμίζεται ότι αξίζει σ αυτόν τον τόπο ότι χτίστηκε με κόπο και αγώνα.. Και ότι δεν υπονομεύουν όσοι έχουν συμφέρον να το κάνουν, το παρακολουθούμε εμείς να βάλλεται,  με μια πρωτοφανή, αυτοκαταστροφικη απάθεια.  Και γι αυτήν την απάθεια, είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Αφού είναι πια φανερό ότι αν δεν κάνουμε ότι περνάει απ το χέρι μας για να υπερασπιστούμε ότι θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει, οτι αγαπάμε, το πιθανότερο είναι ότι θα το σαρώσει η λαίλαπα των καιρών.
    Κάτω τα χεριά από την Κατερίνα Ματσα. Ειναι φάρος στη ζωή άπειρων ψυχων, που αν δεν υπήρχε αυτή θα σέρνονταν ακόμα στα πεζοδρόμια.

Όλια Λαζαρίδου

Ηθοποιός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s